Link to www.europowergenerators.com
Tips voor zorgeloos transport van aggregaten tot 40 kVA

Geachte Dames en Heren

In deze nieuwsbrief geven wij u graag tips over hoe u problemen kan vermijden tijdens het transport van aggregaten. Zo vindt u meer informatie over het in- en uitpakken van aggregaten, veilig vervoer en correct tekenen voor ontvangst.

Hoewel wij ons best doen om uw zendingen zo goed mogelijk te versturen naar uw bedrijf, is het onvermijdelijk dat er af en toe iets misgaat tijdens het transport. Daarom willen we u erop wijzen dat het belangrijk is om goed op te letten bij het aftekenen van de vrachtbrief (CMR) of leverbon. Uw handtekening is namelijk definitief. Indien u aftekent voor goede ontvangst en er blijkt achteraf toch een probleem te zijn, dan kan de schade niet meer geclaimd worden bij de transporteur. Het is dus best om de vrachtbrief (CMR) of leverbon "onder voorbehoud" af te tekenen.

Ook bij de levering van wisselstukken, losse opties, … kunnen de colli's beschadigd raken. Besteed dus bij alle leveringen voldoende aandacht aan de volgende adviezen:

  • Indien mogelijk, controleer dan de goederen in aanwezigheid van de chauffeur.
  • Tel het aantal paletten na.
  • Open de verpakking en controleer of de goederen in goede staat zijn.
  • Kijk ook na of uw levering volledig is.
  • Als er zichtbare afwijkingen of tekorten zijn, schrijf hierover dan een gedetailleerde opmerking op de vrachtbrief (CMR) of leverbon.
  • Zorg er zeker voor dat de chauffeur deze opmerking ook aftekent.
  • Neem eventueel foto’s van de beschadigde zending.
  • Breng EUROPOWER zo snel mogelijk op de hoogte van eventuele schade. Indien u te lang wacht, kan de schade niet meer geclaimd worden.
  • Ingeval er een expertise nodig is, wacht dan zeker met de herstelling van de goederen tot het schadedossier afgehandeld is.
Op deze manier vermijdt u problemen en discussies met transporteurs achteraf.
Om deze controle te vergemakkelijken, geven wij u hieronder meer uitleg over hoe EUROPOWER de aggregaten verpakt. Elk aggregaat, nieuw of hersteld, wordt verzonden op een palet. Op deze manier vermijden we dat het aggregaat tijdens het transport gekanteld wordt, of nog erger, dat het aggregaat ondersteboven geplaatst wordt.
Meerdere kleine aggregaten verpakt in een doos (op palet)
  1. We verpakken het aggregaat in een plastic zak en hijsen het daarna in een kartonnen doos.
  2. De dozen worden naargelang grootte gestapeld op een palet.
  3. Tussen elk niveau zit een stuk karton ter bescherming.
  4. De gestapelde dozen worden in rekfolie gewikkeld (behalve wanneer er maar op één niveau dozen staan).
  5. We trekken twee dunne, plastic spanbanden rond de ingepakte palet.

Grote aggregaten verpakt in een krat
  1. We verpakken het aggregaat in een plastic zak.
  2. De bodem en drie zijden staan vastgenageld klaar.
  3. Het aggregaat wordt in de krat gehesen en op de steunbalken geplaatst (met de tableau aan de open zijde).
  4. Houten blokjes zorgen voor de blokkering van het aggregaat.
  5. We schroeven de bovenkant en de resterende zijde vast.

Opgelet! Let er bij het uitpakken van het aggregaat op dat u de krat aan de geschroefde zijde losschroeft. Dit is de snelste en makkelijkste manier om de krat te openen.
De kratten zijn zo ontworpen dat u ze kan verplaatsen met een vorkheftruck of een transpallet. Om het aggregaat veilig uit de krat te hijsen, gebruikt u best een vorkheftruck. De houten blokjes ter blokkering van het aggregaat kan u best eerst verwijderen.

Wanneer u het aggregaat uitpakt, zal u zien dat er een groene bolletjessticker op kleeft. Deze sticker betekent dat het aggregaat een kwaliteitscontrole (Quality Control) heeft ondergaan en werd goedgekeurd . Op de verpakking zal u steeds een typesticker met de gegevens van het aggregaat vinden. Hierop leest u onder andere het type, het serienummer, de opties, de stopcontacten, … De handleiding is vastgemaakt aan het frame of het hijsoog van het aggregaat en zit dus ook in de verpakking. Tenslotte plakt EUROPOWER een adressticker en afleverbon op de zending.

De aggregaten zouden dus bij jullie geleverd moeten worden zoals hierboven beschreven. Indien dit niet zo is, is er mogelijk iets fout gelopen tijdens het transport. Controleer uw levering dus nauwkeurig en teken steeds af onder voorbehoud, ook al zijn er op het eerste gezicht geen problemen.

Ingeval u een aggregaat naar ons terugstuurt, bijvoorbeeld ter herstelling, doet u dit best op dezelfde manier als hierboven beschreven. U kan ons ook steeds contacteren voor meer informatie. Indien u zelf nog andere tips heeft om problemen te vermijden, zijn wij ook altijd geïnteresseerd om deze te horen.

Het EUROPOWER-team


BELANGRIJK!
Omdat accuzuur een gevaarlijk en bijtend product is, verzendt EUROPOWER nooit aggregaten met gevulde accu's. Transporteurs vervoeren geen zendingen die accuzuur bevatten omdat ze hiervoor een speciale ADR-vergunning nodig hebben. Bijgevolg moet de eindklant de accu zelf vullen. Hieronder leest u hoe u correct een nieuwe accu vult.

Vul de accu met accuzuur met een densiteit van 1,28 kg/liter. Vul tot aan de bovenste vulstreep zoals aangeduid op de accu. De temperatuur van het accuzuur mag tijdens het vullen niet hoger zijn dan 30°C. Laat de accu, na het vullen, 30 minuten rusten. Tijdens deze periode zakt het accuzuur. Vul daarna opnieuw bij tot aan de bovenste vulstreep.

22/02/2011
news@europowergenerators.com • EUROPOWER Generators